Správne prestrený jedálny stôl je základom každej dobrej večere. Keďže sa s rodinou stretávame väčšinou raz za deň a to práve u jedla, mali by sme si na tom nechať záležať. Aké je snáď vhodnejšie miesto na zdieľanie svojich pocitov a zážitkov než v okolí rodinného kruhu a práve u jedla.
Barvy volíme podľa toho, v akom štýle je naša kuchyňa, alebo jedálny kút. Takých kritérií sa držíme i pri voľbe doplnkov a dekorácií. Doporučujeme voliť jednofarbné obrusy, medzi obľúbené patria obrusy v krémových alebo bielych farbách. Obrus poriadne vyžehlite, mal by byť natoľko veľký, aby rovnomerne pokryl rohy stola. Na taký obrus potom môžete skladať prestieranie a servítky. Doprostred jedálneho stola postavte napríklad sviečky, môžete ich postaviť do stolných svietnikov. Pokiaľ holdujete kvetinám, vyberte si vhodnú vázu a kvetiny do nej vložte. Pamätajte na to, že kvetiny by nám nemali prekážať vo výhľade, obťažovať nás silnou vôňou alebo rušiť opadanými kvetmi.
Na jednotný štýl dbáme i pri výbere riadu a príborov, pri prestieraní je dobré mať po ruke niekde utierku, aby sme mohli riad či príbor doleštiť. Dávame si pozor, aby bolo všetko úplne čisté.
Sprvu prestrieme taniere, každý tanier ukladáme asi jeden palec od hrany stola. Plytký tanier je vždy prvý, pokiaľ servírujeme i polievku, hlboký tanier ukladáme na ňho. Ak máte doma taniere so vzorom, vzor natočte vpravo. Prestrite príbory tak, ako ich budete počas večere používať. Začneme s vidličkou, ktorú položíme doľava, ak podávate i predkrm, položte pred ňu predkrmovú vidličku. Vpravo položíme nôž, čepeľ nasmerujeme k tanieru. Vedľa potom položíme lyžicu a v prípade predkrmu i predkrmový nôž. Na lahodný dezert používame dezertný príbor, ktorý umiestňujeme nad tanier, ostrie vidličky smeruje doprava, nad ňu do protismeru položíme lyžičku. Šalátovú misku umiestnime doľava nad príbor.
Nakoniec budeme servírovať poháre. Smerujeme ich do hornej pravej časti od taniera, staviame ich zošikma, alebo do trojuholníkov. Každý pohár je určený na iný nápoj. Väčšinou sa servírujú dve, jedna na vodu a druhá na víno, pokiaľ nastane nejaká výnimka, servírujte maximálne 4 poháre.
Ak chcete k nejakému pokrmu servírovať pečivo, položte nad dezertný príbor ešte jeden tanier. Na ten môžete tiež položiť nôž na krájanie alebo nôž na maslo.
S takýmto stolom určite zabodujete u vašich stravníkov, povedzte, nie je to príjemná zmena?
Štítky: Bytové doplnky a dekorácie, Prestieranie na stôl, Stolovanie, Svietniky a sviečky, Obrusy
Ďalšie články
Mohlo by vás zaujímať
Súvisiace produkty s článkom