Ak sa snažíte prekvapiť svoju rodinu, blízkých či známych prestrite im stôl. Nič nebude pôsobiť honosnejším dojmom ako krásne prestretý jedálenský stôl. Spôsoby stolovania su rôzne a vy sa můžete držať rokmi overených tradícii alebo zvoliť niečo odvážnejšie.
Počiatky stolovania siahajú až do stredovekých dejín, kedy boli jedným zo znakov sociálneho statusu. Ako prvá sa na stôl vždy musela položiť soľnička, pretože zohrávala najdôležitejšiu úlohu. Nebola len nevyhnutným korením, jej hlavná úloha spočívala v akomsi zasadacom poriadku - kto sedel nad soľou, sedel na čestnom mieste. Hostia sa mohli usadiť až keď soľnička zaujala svoje miesto na stole. Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že ak hostia chceli jesť príborom, museli si ho doniesť inak jedli rukami.
Keď robíte bláznivú oslavu či party, ktorej súčasťou je večera, nebojte sa preháňať. Pred každého stolujúceho položte iné farebné prevedenie prestierania, neváhajte a kombinujte rôznofarebné taniere, tak aby mal každý inú kombináciu. To isté platí aj pre príbory. Namiesto nóbl pohárov na stopkách kľudne použite hrnčeky. Dodáte tak celému stolovaniu uvoľnený štýl.
Francúzsky servis podávania jedla je založený na servírovaní všetkých chodov v ten istý moment. Na francúzskom dvore bolo zvykom nechať si naservírovať všetky chody na jedálenský stôl a uchvátiť lahodnými delikatesami. Kráľovské jedlá boli jedným obrovským predstavením s mnohými divákmi.
Ďalšie články
Mohlo by vás zaujímať
Súvisiace produkty s článkom